Tandvård

På vår nya fina tandavdelning åtgärdar vi de vanligaste tandproblemen hos hund och katt såsom parodontit (tandlossning), tandresorption (tanden bryts ner), tandfraktur och kvarstående mjölktänder. Vi arbetar självklart i enlighet med Sveriges veterinärförbunds normgrupps rekommendationer för tandbehandling, vilket bl.a. innebär att djuren sövs, intuberas och kopplas på gasnarkos, vi tar tandsten, varje tand undersöks och avvikelser journalförs och röntgas med digital tandröntgen, och problem åtgärdas efter behov.

Vid första besöket på tandavdelningen tas tandstenen bort, vi gör en fullständig munhåleundersökning och vi röntgar de tänder som behöver röntgas. Behöver tänder dras ut av t.ex. ovan nämnda orsaker så bokas patienten som regel in på en ny tid för åtgärd inom några veckor och ni får en uppskattad prisuppgift inför besöket. Detta för att hålla kort narkostid och så säker narkos som möjligt, allt för ditt djurs bästa. Två kortare narkoser är skonsammare för kroppen än att ligga i en väldigt lång narkos. I vissa fall krävs en käkkirurg, och då remitterar vi självklart patienten för det. Observera att kostnader för tandproblem endast i fåtal fall täcks av försäkringen.

Det är väldigt vanligt att våra hundar och katter har någon form av förändring på sina tänder och/eller tandkött. Tandproblem ger ofta smärta från munnen, men det är sällan djur visar tandsmärta tydligt. Däremot märker man ofta en förbättring efter problemet åtgärdats, t.ex att djuret äter bättre eller är piggare och gladare än tidigare. Vissa djur visar dock tydligt att de har ont, t.ex. genom sämre aptit, dreglande, tuggar bara på en sida eller att de tappar mat de försöker tugga. Vi rekommenderar alla djurägare att borsta tänderna på sitt djur dagligen, vi tipsar gärna om hur man kan gå tillväga.

Vi erbjuder gratis tandkontroll om du är osäker på ditt djurs munhälsa, se mer under ”nyheter”.